otp bankfiók belső és külső képek, logó
Üzlet

Történelmi csúcsok közelében a világ tőzsdéin

Portfolio
A magyar tőzsde új történelmi csúcsra emelkedett ma reggel, délutánra azonban lefordult a BUX, mind a négy hazai blue chip árfolyama esett. A nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten emelkedtek hétfőn, és a kereskedési idő felénél az amerikai részvénypiacok is kis pluszban állnak.

Egyre közelebb az új csúcs

Nem volt egy mozgalmas nap a hétfő az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 is 0,4 százalékot emelkedett, ezzel mindkét részvényindex közel került a történelmi csúcsához.

dowdsfsd

Itt is kis emelkedés

A nyugat-európai részvényindexekhez hasonlóan az amerikai benchmarkok is csak mérsékelten emelkednek ma, ez is elég például az S&P 500 esetében egy új lokális csúcshoz, ami már nem marad el sokkal a történelmi csúcstól. Az S&P 500 értéke 0,2, a Dow Jonesé 0,3 százalékot emelkedett ma.

spppppppppppp

Kis plusz

Mérsékelten emelkedtek a vezető nyugat-európai részvényindexek, a német DAX 0,2, a francia CAC 0,3 százalékot emelkedett a hétfői kereskedésben.

daxydvgsdg

Esik a Nasdaq

A nyitást követően a vezető amerikai részvényindexek közül stagnál a Dow és az S&P 500 is, míg a Nasdaq kisebb, 0,2 százalékos mínuszban van.

Megszólalt a Wall Street egyik legnagyobb bikája: már jövőre jönnek az új csúcsok

Az Oppenheimer Asset Management vezető stratégája, John Stoltzfus, aki helyesen jósolta meg az idei részvénypiaci ralit is, azt várja, hogy az S&P 500 2024-ben 5200 pontig is emelkedhet, ami már új történelmi csúcsot jelentente - írja a Bloomberg. 

Tovább a cikkhez

Új csúcsokat döntenek a kriptoeszközök – Vegyél részt te is az egyedülálló felmérésben!

Egy újabb eseménydús év végéhez közeledik a kriptoközösség és a teljes iparág. A 2021-es árfolyamcsúcsok után tavaly jelentős visszaesést láthattunk a piacon, azonban idén év végére megérkezett a várt árfolyamnövekedés is a legnagyobb kriptoeszközök számára, a Bitcoin átlépte a 40 ezer dolláros szintet. Egyedülálló felmérést indít a Dorsum és a Portfolio, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Tovább a cikkhez

Elfáradt a magyar tőzsde

A reggeli új történelmi csúcs után délután már kisebb, 0,3 százalékos mínuszban van a BUX. A blue chipek közül az OTP is visszaadta a nap második felére a korábban látott emelkedést, jelenleg csak a Mol van minimális pluszban a hazai nagypapírok közül.

bux1211a

Alig mozdulhat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint minimális, mindössze 0,1 százalékos mínuszban nyithat a Nasdaq, míg az S&P 500 és a Dow stagnálhatnak.

Közösen gyárthat autót a Volkswagen és a Renault

A konkurencia egyre erősebb az elektromos autók piacán, ezért az európai gyértóknak is szükségük van megfizethetőbb elektromos modellekre. A fejlesztési költségek viszont hatalmasak, ezért nem ördögtől való gondolat, hogy több gyártó közösen fejlesszen és gyártson autókat. A Renault-nak is ez a terve, az új elektromos Twingo gyártásához partnert keresnek, a Reuters pedig úgy tudja, hogy ez a partner a Volkswagen lehet.

Tovább a cikkhez

Szeptember óta nem volt ilyen olcsó a gáz ára

Tovább esik az európai gázár, miután az elmúlt napok hideg időjárása után ismét a szezonálisnál melegebb idő várható a következő napokban, emellett pedig az uniós gáztárolók is rekordnak számító, közel maximális töltöttségi szintjen vannak. A mostani eséssel szeptember óta nem látott szintre esett a gáz ára.

Tovább a cikkhez

Elfordultak a pénzügyi szektor részvényeitől a hedge fundok, mutatjuk, mit vesznek helyettük

2020 márciusa óta a legalacsonyabb szintre csökkentették a hedge fundok a pénzügyi szektor részvényeiben való kitettségüket - derül ki a Goldman Sachs jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Lehet, hogy mégsem az Egyesült Államokban megy tőzsdére a Shein

Nemrég írtunk arról, hogy a kínai fast-fashion divatcég, a Shein hamarosan tőzsdére mehet. Eddig arról volt szó, hogy a kínai vállalat részvényeivel az amerikai tőzsdén találkozhatnak majd a befektetők, most viszont kiderült, hogy a Shein a londoni tőzsdével is egyeztet egy lehetséges IPO-ról, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban a magyar tőzsde

A kereskedési idő felénél minimális emelkedésben van a BUX, a blue chipek azonban vegyesen teljesítenek: emelkedik az OTP és a Mol, mínuszban van a Richter és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Gloster

A Gloster leányvállalatai, a Gloster-Minero IT Kft. és az FF Next Technologies Kft. együttműködési megállapodást kötöttek a Német Vöröskereszttel, melynek keretében egy speciális, a szigorú német egészségügyi követelményeknek megfelelő szoftvert fejlesztenek a cég szakemberei, 250 ezer euróért.

Tovább a cikkhez

Minimális elmozdulások

A kontines vezető tőzsdéin eseménytelenül telt a délelőtt: minimális, 0,1 százalékos pluszban van a CAC, stagnál a DAX, míg a FTSE fél százalékkal került lejjebb a nap eddigi részében.

dax_1211

OTP-részvényeket adott el a bank vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja

Az OTP a BÉT oldalán arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a bank vezérigazgató-helyettese, valamint igazgatósági tagja OTP részvényeket adtak el december 8-án, pénteken.

Tovább a cikkhez

Már csak az OTP van pluszban a hazai nagypapírok közül

A hazai blue chipek közül már csak az OTP van pluszban: a bank részvényei 0,9 százalékos emelkedésben vannak ma délelőtt, a napon belüli csúcsot eddig a 14 940 forintos szint jelentette.

otp1211a

A forgalom továbbra is jóval az átlag felett alakul: már közel 2,4 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a bank részvényei a kereskedés eddigi részében.

Itt az új történelmi csúcs a magyar tőzsdén!

A BUX index ugyan csak 0,3 százalékos pluszban van, de ez is elég volt ahhoz, hogy a múlt hét után ismét új csúcsra emelkedhessen a magyar index.

bux1211

A háború kitörése óta nem volt ilyen magasan az OTP

Az OTP részvényei már 0,8 százalékos pluszban vannak a mai napon. A mostani 14 900 forintos szint egyben a legmagasabb szint tavaly február óta.

otp1211

A forgalom is kiemelkedő: a kereskedés eddigi részében már több mint 1,27 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a bank papírjai.

Korrekció a kriptopiacon is

Az elmúlt hetek szárnyalása után az emelkedés mértékéhez viszonyítva kisebb korrekcióval indult a hét a kriptopiacon is:

  • a bitcoin árfolyama 3,7,
  • míg az ethereum jegyzése 4,8 százalékkal került lejjebb az elmúlt 24 órában.

Az altcoinok is remekeltek az előző hetekben, most azonban:

  • Az xrp 6,4
  • a polkadot 10,
  • míg a cardano árfolyama 6,9 százakékot esett az elmúlt 24 órában.
btc1211

Ismét lélektani szint alatt az arany

Az arany unciánkénti árfolyama 0,2 százalékos mínuszban van ma reggel. A mostani esés következtében ismét a lélektani szempontból fontos 2000 dolláros szint alá esett a jegyzés azt követően, hogy egy héttel ezelőtt még új történelmi csúcsnak örülhettek a befektetők.

Májushoz hasonlóan tehát ezúttal sem tudott sokáig a lélektani szint felett maradni az árfolyam az új csúcsdöntés után.

arany1211

Vegyes nyitás Európában

A nyitást követően a CAC 0,2 százalékos pluszban van, a DAX stagnál, míg a FTSE 0,2 százalékkal került lejjebb.

dax1211

Vegyes nyitás a magyar tőzsdén

A BUX kisebb pluszban nyitott a hét első napján, a blue chipek vegyes képet mutatnak: emelkedik az OTP és a Mol, mínuszban van a Richter és a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Egymás után számolják fel a Credit Suisse irodáit, mélyen a zsebébe kell nyúlnia a UBS-nek

A Credit Suisse felvásárlásával kapcsolatban az UBS-nek 400 millió dollárnyi egyszeri ingatlanköltsége merült fel, beleértve az irodák bérleti szerződésének felbontását - jelentette a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Kisebb emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,25 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,98 százalékot esett, míg a CSI 300 0,08 százalékos mínuszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,1 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,23 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,31 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,03 százalékot eshet, a S&P 500 0,09 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,25 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

2023 december 11-17. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 12. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 13. szerda 8:30 KSH Ipar (második becslés) okt.
december 14. csütörtök 8:30 MNB Statisztikai mérleg nov.
december 14. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvény-aukció  
december 15. péntek 8:30 KSH Építőipar okt.
december 15. péntek 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q3
december 15. péntek 8:30 MNB Havi fizetési mérleg okt.
december 15. péntek 22:00 Fitch Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
december 12. kedd 8:00 UK Munkanélküliség okt.
december 12. kedd 14:30 USA Infláció nov.
december 12. kedd 20:00 USA Államháztartás nov.
december 13. szerda 8:00 UK GDP okt.
december 13. szerda 11:00 EU Ipar okt.
december 13. szerda 14:30 USA Termelői árak nov.
december 13. szerda 20:00 USA Fed kamatdöntés  
december 13. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
december 14. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
december 14. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
december 14. csütörtök 14:30 USA Kiskereskedelem nov.
december 14. csütörtök 14:45 EU Christine Lagarde sajtótájékoztatója  
december 15. péntek 3:00 Kína Ipar nov.
december 15. péntek 3:00 Kína Kiskereskedelem nov.
december 15. péntek 9:15 Franciao. BMI dec.
december 15. péntek 9:30 Németo. BMI dec.
december 15. péntek 10:00 EU BMI dec.
december 15. péntek 10:30 UK BMI dec.
december 15. péntek 14:30 USA Empire State index dec.
december 15. péntek 15:15 USA Ipar nov.
december 15. péntek 14:45 USA BMI dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 47,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 17,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 87,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 6,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 247,87 0,4% 0,0% 6,3% 9,4% 7,3% 48,6%
S&P 500 4 604,37 0,4% 0,2% 5,1% 19,9% 16,2% 74,9%
Nasdaq 16 084,69 0,4% 0,5% 5,0% 47,0% 38,2% 143,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 32 307,86 -1,7% -3,4% 0,4% 23,8% 17,2% 49,0%
Hang Seng 16 334,37 -0,1% -2,9% -7,0% -17,4% -16,0% -37,3%
CSI 300 3 399,46 0,2% -2,4% -5,9% -12,2% -14,1% 6,8%
Európai részvényindexek              
DAX 16 759,22 0,8% 2,2% 10,0% 20,4% 17,5% 55,3%
CAC 7 526,55 1,3% 2,5% 7,0% 16,3% 13,2% 56,4%
FTSE 7 554,47 0,5% 0,3% 2,1% 1,4% 1,1% 11,5%
FTSE MIB 30 403,9 0,9% 1,6% 6,9% 28,2% 25,6% 62,2%
IBEX 10 223,4 0,8% 0,8% 10,1% 24,2% 24,3% 16,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 669,83 0,4% 1,1% 2,4% 34,0% 33,8% 49,0%
ATX 3 321,76 1,0% 0,2% 5,0% 6,2% 5,1% 13,2%
PX 1 407,55 0,0% 1,2% 2,4% 17,1% 20,2% 35,3%
WIG20 77 111,88 0,8% 1,0% 7,8% 34,2% 38,4% 32,5%
Magyar blue chipek              
OTP 14 780 1,7% 1,6% 7,6% 46,2% 48,7% 31,1%
Mol 2 766 -1,4% -0,5% -3,8% 6,3% 6,5% -10,3%
Richter 8 930 0,6% 1,2% 0,4% 7,6% 3,7% 59,9%
Magyar Telekom 637 -0,5% 5,5% 4,9% 87,9% 95,4% 44,8%
Nyersanyagok              
WTI 70,87 2,7% -3,9% -6,7% -11,7% -0,7% 34,7%
Brent 75,84 2,3% -4,0% -4,7% -10,7% -0,6% 20,5%
Arany 2 004,2 -1,3% -2,5% 2,3% 10,4% 12,1% 60,9%
Ezüst 23,16 -2,5% -8,6% 1,8% -2,5% 0,2% 58,7%
Devizák              
EURHUF 380,5 -0,3% 0,3% 0,4% -5,0% -8,8% 17,8%
USDHUF 353,3455 -0,2% 0,9% -0,2% -5,8% -10,7% 24,6%
GBPHUF 444,5850 -0,2% 0,5% 2,3% -1,6% -8,2% 23,0%
EURUSD 1,0769 -0,1% -0,6% 0,6% 0,9% 2,1% -5,5%
USDJPY 144,0350 0,0% -2,4% -4,5% 8,1% 5,5% 27,8%
GBPUSD 1,2544 -0,2% -0,7% 2,1% 4,3% 2,7% -1,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 44 193 2,1% 14,2% 24,0% 166,2% 156,5% 1 207,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,23 1,9% 0,3% -6,2% 10,4% 21,1% 48,4%
10 éves német állampapírhozam 2,24 3,4% -3,8% -13,2% -12,7% 23,1% 784,2%
10 éves magyar állampapírhozam 6,53 2,0% -4,5% -9,6% -29,4% -26,5% 106,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde