dollár háború esg befektetés
Befektetés

Fegyverkezik a világ, és ezen egyre többet keresnek a békepártinak kikiáltott befektetések

Portfolio
Egyre több alapkezelő tartja a fegyvergyártók részvényeit ESG-alapokban, holott ezek alapelveikben kifejezetten elítélik a háborúk bármilyen támogatását – számol be a Bloomberg.

Részben politikai nyomás, részben az iparági nyereségek hatására, de egyre több ESG-alap (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat figyelő alap) tartja a védelmi szektorban tevékenykedő vállalatok papírjait.

A Morningstar adatai szerint a harmadik negyedév végén 1238 olyan ESG-alap volt a piacon, amely a repülőgépipar és a védelmi ágazat kódjába tartozó részvényeket is tartott.

Arányuk nagyjából 25%-kal magasabb, mint tavaly márciusban, vagyis közvetlenül azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Nem titok, hogy katonai körökben a fegyverekbe való befektetést etikus dolognak tartják. A múlt hónapban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, „semmi etikátlan nincs a szabadságunk védelmében".

A kérdés azonban továbbra is megosztja az ESG-befektetőket.

Sasja Beslik, az SDG Impact Japan befektetési stratégiai vezetője szerint nehéz azt állítani, hogy a védelmi célú befektetések összhangban vannak az ENSZ 16. fenntartható fejlődési alapelvével, amely a békét és az igazságosságot hangsúlyozza.

Nincs bajom azzal, ha az emberek fegyvergyártó cégekbe vagy részvényekbe fektetnek be, de ne tegyék ezt az ESG vagy a fenntarthatóság látszata alatt, mert ez nem az…Ezek olyan termékek, amelyek embereket ölnek.

Vannak az ESG-iparágnak olyan szegmensei is, ahol szigorúbbak a szabályok a fegyverbefektetésekkel kapcsolatban. Az EU legkisebb és egyben legszigorúbb ESG-osztályozásában (amely a 9. cikkely néven ismert) az alapok elhatárolódnak a védelmi eszközöktől. Az eggyel enyhébb besorolásban lévő, 8. cikkely szerinti alapok sem viszik túlzásba a fegyvergyártókkal kapcsolatos befektetéseket, amelyek még mindig csak az általuk kezelt mintegy 5 ezer milliárd dollárnyi vagyon 0,44%-át teszik ki a Morningstar szerint.

A védelmi szektorba fektető alapok mindenesetre jelentős árfolyamnyereséget értek el. A Goldman Sachs védelmi ágazatot lefedő európai részvénykosara október első hete óta mintegy 12%-kal, 2022. február vége óta pedig több mint 90%-kal emelkedett.

A védelmi ipar keményen lobbizik Európában, hogy meggyőzze a tisztviselőket, fontolják meg a fegyverek felvételét a fenntartható tevékenységek hivatalos listájára. Az EU csak most fejezte be a zöld taxonómiával kapcsolatos utolsó simításokat, és – részben a fegyvertémát övező heves viták miatt – elhalasztotta a társadalmi fejezet kidolgozását.

Az Európai Beruházási Bank kijelentette, hogy nem fog engedni a nyomásnak, amely a védelmi iparba történő beruházásokat sürgeti. Az Európai Bizottság egyik legfontosabb tanácsadó csoportja, a fenntartható finanszírozás platform is azt javasolta, hogy a védelmi eszközöket ne vegyék fel az EU társadalmi taxonómiájába.

Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa azonban hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságot nem kötik az ilyen javaslatok. A blokk meglévő fenntartható finanszírozási kerete „nem ír elő semmilyen korlátozást egyetlen konkrét ágazat finanszírozására vonatkozóan sem" – tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó